Ana Sayfa Portal Gelişmiş Arama Üye Listesi Takvim Yardım Belgeleri
Tarih: 20.04.2014, Saat: 07:42 Hoşgeldin, Ziyaretçi: (Giriş YapÜye Ol)


Yeni Yorum Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acı yemenin Faydaları & Yararları
Yazar Konu
cenah41 Çevrimdışı
Banned


Yorum Sayısı: 745
Üyelik Tarihi: 28.10.2012
Seviye: 24
Yaşam Puanı: 592 / 592
Yetenek Puanı: 248 / 2,555
Deneyim: 69 / 100
Yorum: #1
Acı yemenin Faydaları & Yararları
Aşırı Acı yemenin Yararları Ve Zararları Şunlardır;

Acı Yemek Mideye Zaralı mıdır?

Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Mide ağrısına karşı alınması gereken önlemleri anlatırken bu soruya şöyle cevap vermiş;
”Acının ülser üzerinde büyük bir etkisi yok. Soğan sarımsağın yanında acının lafı bile olmaz.
Örneğin acı biber çiğ yenirse, sindirimi zor olduğundan ağrı yapabilir. Ama yemeğin içersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez.”

Çok acı, baharatlı yemenin mideye zararı var mı?
Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Kalaycı bu soruya şöyle yanıt vermiş:
”Baharatlar sağlıklı birine zarar vermez. Ancak reflü hastalarının baharatlardan uzak durması gerekebilir.
Bir de şu noktayı vurgulamak istiyorum: Bir gıdanın bir insanı rahatsız etmesi, ille de bir mide hastalığının olduğu anlamına gelmiyor.
Bazı gıdalar, bazı insanları rahatsız eder. Bu durumda da yiyeceği yememek lazım. Bunu doktor değil, o kişi bilir.”

Acı yemek insanı asabi yapıyor!

Yediğiniz yemekler sadece sağlığınızı değil, kişiliğinizi de etkiliyor. İtalyan bilim adamlarına göre; acı yemek insanı sinirli yapıyor.
5 yıl boyunca 1200 kişiyi inceleyen uzmanlar, bu deneklerin bir kısmına her gün acılı besinler verdi.
Sonuçta, bu kişilerin zamanla acı yemeyen kişilerden daha sinirli bir yapıda olduğu ortaya çıktı.
Acılı besinler, sinirliliğe neden olan noradrenalin hormonlarının salgılanmasını hızlandırıyor.
Acılı gıdalarla beslenen kişilerde, çabuk sinirlenme ve öfkesine hakim olamama gibi durumlar daha sık görülüyor.
Uzmanlar, acı yemekten vazgeçmeyen Latin Amerikalı ile Akdenizliler’in ‘çabuk sinirlenme’ özelliklerini bu duruma bağlıyor.


Acı bir yiyecek yediğimizde niçin burnumuz akar ?

Bunun sebebi acı, baharat ya da keskin kokulu yiyeceklerin mukus salgısının incelmesine ve kolayca akar hale gelmesine sebep olmalarıdır.
Bu tür yiyeceklerin bu sayede ciğerlerin ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olduğu biliniyor.
Acı bir şey yediğimizde gözlerimiz yaşarır ve burnumuz akmaya başlar. Aslında eşzamanlı olarak aynı şey akciğerlerimizde de olur.
Acı yiyeceklerin yemek borusundaki ve midedeki sinir uçlarını uyararak vücudumuzun bu tip tepkiler vermesine yol açtığı düşünülüyor.
Kimi araştırmacıların çalışmaları, acı yiyeceklerin içinde bulunan maddelerin, solunumla ilgili hastalıklarda kullanılan ilaçlardaki maddelerle çok benzeştiğini ortaya koymuş.
Bunlara ek olarak mukus salgısını bu şekilde hareketlendiren maddelere “mukokinetik” dendiğini belirtmekte fayda var. Kırmızı biber bu tip maddelerin en iyi örneği.
Sarımsağın ve soğanın ise mukus temizleyici özelliği var.


Kanserli Hücrelere Acı Biber!

Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı.
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (acı kırmızı biber) içinde bulunan “kapsaisin” maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.

Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak “apostosis”i veya hücre ölümünü tetikliyorlar.
Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı hücrelere zarar vermiyorlar.

Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser ücrelerinde deneyen bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını belirterek, “Tüm kanserlerin Aşil topuğunu keşfettiğimizi düşünüyoruz” diye konuştular.

Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti.
Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, “Bu, kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu gösteren bir durum” dedi.

Türkiye ve ABD’deki Çalışmalar

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi nde 2006 da yapılan bir araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmişti.

ABD nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı.
Los Angeles taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.

Acı Biberin Kullanım Alanları:

1) Araştırmalara göre bazı hastalıkların sebep olduğu ağrılara karşı etkili olduğu bu nedenle bu rahatsızlıklara karşı kullanılır. Bu rahatsızlıkların başında diyabetik nevropatı (şeker hastalarındaki sinirsel rahatsızlık), amputasyon ağrıları (ameliyat sonrası fantom ağrıları), postherpetik nevralji (uçuk sonucu sinirsel ağrılar), romatizmalı artrit (romatizmalı eklem iltihaplanması nedeniyle sinirsel ağrılar) ve nevraljiye karşı kullanılır. Mutluluk hormonu Endorfin salgısını arttırarak kişiye neşe sevinç ve mutluluk verir.

2) Komisyon E nin 01.02.1990 tarihli ve 22a nolu Monografi bildirisinde Acı biber merheminin başta omuz, boyun, kol, bel, sırt ve kalça kaslarındaki ağrı ve sertliklere karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir.

3) Homeopati’de başta nevralji, orta kulak iltihaplanması, göğüs iltihaplanması, ağız içi iltihaplanması, gastrit, enterit (bağırsak iltihaplanması), basur, husye erimesi, iktidarsızlık, kas ve eklem romatizması, uçuk (herpes), idrar yolları iltihaplanması gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

4) Halk arasında; mide ve bağırsak iltihap ve de ülserleri (yaraları), üşütme, bağırsakları üşütme, boğaz, orta kulak, eklem iltihapları, halsizlik, iştahsızlık, iktidarsızlık, damar sertliği, romatizma, yağlanma, sivilce, akne ve basura karşı kullanılır.

Açıklama: Acı biber merhemi derideki ağrı ve ısı reseptörlerin uyarmakta ve böylece burada kan dolaşımı artarak rahatsızlık veren maddeler o bölgeden taşınır ve ağrılar azalarak zamanla rahatsızlık yok olur.
07.01.2013 07:55
Tüm Mesajlarına Bak Alıntı ile Cevapla
Yeni Yorum Gönder 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  limonun faydaları cenah41 0 993 10.11.2012 20:33
Son Yorum: cenah41
  elmanın faydaları Işık 1 1,047 20.09.2012 07:51
Son Yorum: ene_eslem
  bitkilerin faydaları Işık 0 1,292 28.06.2012 10:38
Son Yorum: Işık
  Siyah Havucun Faydaları sevval 0 1,047 15.02.2012 19:39
Son Yorum: sevval
  Çörek Otunun Faydaları sevval 0 2,464 15.02.2012 19:37
Son Yorum: sevval
  Kırmızı Pancarın Faydaları sevval 0 958 15.02.2012 19:33
Son Yorum: sevval
  Kurutulmuş Nar Çiçeğinin Faydaları sevval 0 896 15.02.2012 19:25
Son Yorum: sevval
  kakao ve Kakao Yağının Faydaları sevval 0 1,133 10.01.2012 21:09
Son Yorum: sevval
  Greyfurtun Yararları sevval 0 950 10.01.2012 21:03
Son Yorum: sevval
  elma sirkesinin faydaları sevval 0 469 21.11.2011 16:58
Son Yorum: sevval

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


İslami Reklam Alanı

Sitemizde bulunan materyallerin 'Allah' (C.C), rızası için çoğaltılmasında herhangi bir sakınca yoktur.